Anda Juga Mungkin Berkenan

Rabu, 29 April 2015

Sup Kepala Ikan Pok Mat

Kerana sup kepala ikan berharga RM130 hingga RM150 semangkuk yang dianggap mahal, makanya berlumba-lumbalah KPDNKK serbu kedai Pok Mat. Itu memang kerja KPDNKK untuk serbu premis perniagaan bila dapat laporan.

Makanya, berduyun-duyunlah yang memberi komen serata alam maya mencaci kutuk Pok Mat atau nama sebenarnya Nik Mohd Noor Muhamad sebagai pemilik restoren Sup Kepala ikan Pulau Pisang, terletak di Jalan Pantai Cahaya Bulan (PCB), Kelantan. Tak pepasal Pok Mat jadi kaya raya dok kutip pahala korang!!!
seketul ikan tu makan 3 orang tak habis hu huhuhu depa guna senduk dalam tu, bukan sudu yaaa

Tak apa Pok Mat, sup kepala ikan pok mat makin terkenal dah lepas ni. Insha allah rezeki akan bertambah-tambah selepas ini. Restoran yang beroperasi sejak dua tahun lalu menyediakan hidangan sup kepala ikan bersama teh tarik madu sebagai menu utama, selain lauk-pauk lain yang turut menjadi pilihan pelanggan. Dah rasa sekali, haaaaaaa tau lah nak kata mahal ke murah huh u huhu

Kes ini disiasat di bawah Seksyen 57 Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.
besar dan tebal isi ikan tu selain segar...kuah supnya mabeles hirup hingga habis

Cubalah google pengalaman ramai orang yang ditulis di blog, cerita pengalaman makan dengan meriah di kedai makan Pok Mat ni. Tanyalah sesiapapun yang pergi sini, belum ada yang komen kata tak sedap dan tak puas hati.

Mahal ke harga kepala ikan yang penuh mangkuk besar tu? Tahu tak sekeping ikan tu berapa harga? Tahu tak seketul kepala ikan mentah berapa harga di jual di pasar?

Bagi aku, bila Pok Mat dah pamerkan harga jualannya, jika tak mampu tak payahlah makan kat situ bak kata Pak Menteri kita. Pak Menteri kata masak sendiri lebh jimat huh u hu huh u Kalau di Bangi ni, mmmmm mehun goreng budus tu je pun dah RM6.90 huhuhuhu kalau macam sup kepala ikan Pok Mat tu, sah-sah lah reganya akan naik dua kali ganda. Ada berani nak makan? huhuh uhuhu
model teh madu ...rasa sekali terkenang-kenang bertahun lamanya...waaaaa rindunya!!!!

Ataukah kita sebenarnya sanggup je bayar mahal-mahal di restoren ada kelas walaupun kita sendiri tak pasti tahap kebersihan dan kesedapannya. Walaupun kita sendiri Nampak pekerja asing yang sediakan hidangan sambil lap peluh, namum bila kedai makan anak bangsa sendiri…macam menafikan hak kedai anak bangsa sendiri walaupun kesedapannya hingga menjilat jari kaki. Aku yang marhaen ini masih lagi tak faham tentang ni...

Terima kasih kepada KakLong Kawasan yang tahu aje kat mana tempat sedap untuk isi tekak.

Mahal sangat ke sup kepala ikan di kedai Pok Mat ni? Bagi aku makan di INSAF lebih menginsaf kan diri dari segi harganya. Aku tak sanggup dah nak masuk situ. Tapi...sangat terkenang-kenang untuk hirup teh madu Pok Mat ni, untuk hirup kuah sup ikan pok mat. 

Mmmmmm entri ini bukan iklan berbayar, aku hanya cerita apa yang aku nikmati. Sangat nikmat di anak tekak terutama bila kita makan beramai-ramai dan orang lain yang bayar. kan kan kan?

Selasa, 14 April 2015

Google dan Yahoo Malaysia kena Hacked

Perasan tak google Malaysia dan yahoo Malaysia kena hacked hari ni?

Aku perasan pun masa daftar keluar email gmail, tetapi keluar benda ni;


Blur sekejap. Risaupun ada. Maklumlah akaun gmail aku tu pun pernah digunakan untuk daftar akaun Instagram palsu aku yang aku sendiripun tak tahu budak sekolah mana yang buat. Memanglah dah buat report kat IG, tapi rasa risau tetap ada. Kot lah ada orang akan salah guna lagi. Banyak benda tak tentu boleh berlaku. Mmmmmm boleh rasalah juga macam mana geramnya bila ada orang buka akaun guna nama kita, tapi bukan kita yang betul. Ishhhh! berbelit pulak ayat!

Aku kongsi cerita ni dengan Cik Bintang. Dia kata google dia ok aje pun. Tapi, dia bagi tahu yahoo yang kena hacked. Terus aku buka yahoo Malaysia. Mmmmm memang yahoo Malaysia kena hacked, tapi…depa yang hacked tu tak ubahpun tulisan kat skrin tu masih lagi guna google Malaysia, hanya alamat URL kat atas tu je Nampak beza.


Lagi aku rasa cuak bila lambang line internet kat PC ofis ni tunjuk taka da sambungan internet, tetapi radio klasik yang aku dengan online okey aje. Tak sangkut apapun.

Harapnya tak ada jangkitan malware dan viruslah kat computer ni. Esok baru teknisen ada, hari ni dia pergi kursus. Ishhhhhh! Risau betul keselamatan fail aku ni walaupun fail berkenaan hak milik kerajaan Malaysia. Bila Google dan yahoo malaysia kena hacked, aku pun tak tahu kenapa aku pulak yang terlebih risau.

Selasa, 7 April 2015

Ketika Diri Tersepit



Adakala kita hanyalah batu loncatan
Diperlukan saat tersepit
Bebas dari sepitan terlupalah ia
Nasib baik bukan diterkam gonggong je,
maka bersyukurlah. 
Andai diri tidak beruntung...kepala boleh benjol dihentak batu

PssssT: ini bukan pantun huhuhuhu!!

Rabu, 1 April 2015

Tanda-tanda Ramadhan Semakin Dekat

Bila kurma mula dicari dek orang, itu antara tanda-tanda bulan Ramadhan atau bulan puasa dah semakin hampir...tak sabar rasanya!!!

mmmmmm bila tah nak ada kilang besau gini...

Yusuf Taiyoob antara jenama kurma yang terkenal...asal datang je Ramadhan, yusuf taiyoob diseru berkali kali huh u huhu