Anda Juga Mungkin Berkenan

Khamis, 28 Februari 2013

Jambatan Putrajaya Runtuh


Lebih kurang jam dua petang tadi, satu kejadian jambatan runtuh berlaku di laluan Putrajaya Link selepas Plaza Tol Putrajaya Lebuhraya Elite berhampiran Selangor Science Park 2. Aku baca berita mengejutkan ni di ondscene



Secepat siput babi melakukan aksi kayuhan lentang kononnya nak jadi Juara Langkawi de Tour 2013, aku terus cari maklumat dan jumpa berita singkat di Sinar Harian berkaitan hal ini. Jambatan itu rupanya masih lagi dalam pembinaan di Selangor Science Park 2 Interchange, antara Plaza Tol Putrajaya dan Putrajaya / Cyberjaya di Lingkaran Putrajaya. Jambatan yang runtuh itu merupakan lebuh raya sambungan ke Putrajaya dan ia di bawah kawal selia PKNS.



Walau bagaimanapun tiada laporan kemalangan jiwa kerana jambatan tersebut masih ditutup untuk kegunaan awam. Maklumat lanjut, kita tengok berita perdana malam ni.

Harapnya, tak adalah spekulasi macam-macam ya walaupun dah mula laju je spekulasinya kat FB dan mana-mana hu hu hu 



PDRM Sahkan Penipuan Panggilan Antarabangsa


Aku salin terus dari FB PDRM lah ya…biar maksudnya tak terpesong.

PERINGATAN PENTING: PDRM mengesahkan bahawa hebahan mengenai kod panggilan telefon antarabangsa tertentu, yang berupaya menyalin maklumat dan mengenakan cas yang tinggi kepada pemanggil adalah sahih. Orang ramai diingatkan agar tidak membuat panggilan kembali terhadap nombor luar negara +375602605281, 37127913091 atau mana-mana nombor yang bermula dari +375, +371 atau 081 (missed call/panggilan yang tidak dikenali).

Panggilan tersebut boleh membuatkan pemanggil dikenakan caj yang tinggi (premium rates) dan semua maklumat yang berada didalam telefon bimbit akan diambil sepantas 3 saat termasuk maklumat bank dan kad kredit sekiranya maklumat tersebut berada di dalam telefon bimbit.

Selain itu, orang ramai juga diingatkan agar tidak menerima dan mengikut mana-mana arahan hyperlink yang diterima dari sumber yang tidak pasti atau diragui. Sentiasa berhati-hati bagi mengelakkan diri menjadi mangsa jenayah siber.

Sumber imej daripada Facebook 1Sabah



Baguslah dah ada pengesahan dari pihak PDRM, maknanya maklumat ni boleh disebarkan secara berleluasa. Sekarang ni telefon bukan sahaja telefon, banyak fungsinya. Bukan sahaja ada nombor telefon, macam-macam nombor ada. Kalau ada telefon pintar tu, macam-macam dokumen pula disimpan.

Dua tiga minggu lepas, (sebenarnya bulan lepas) aku ada juga terima panggilan dari nombor pelik ni. Aku memang jawab pun panggilan tu, tapi tak ada dengar suara sesiapapun. Lebih lah jugak dari 3 saat tu, kalau nak anggarkan, lebih kurang setengah minit juga. Tiga empat kali lah kiranya aku dok helo-helo tak ada siapa nak jawab tu.

Tapi aku bersyukur sebab masa tu isi kepala telefon aku tak banyak bendapun ada. Hanya ada no telefon (bila mereka sedut maklumat dari telefon kita, nombor-nombor telefon yang ada dalam telefon kita pun kena sedut sama. Itu sebabnya mereka boleh dapat banyak nombor untuk disedut dan ditelefon lagi) sahaja sebab telefon lama aku tu dah nazak asik pengsan je memanjang.

Awal minggu ini, aku ada juga terima panggilan dari nombor-nombor sebegini. Sekali dering aje pun, terus senyap. Dah tahu memang ini cara menipunya, buat tak tahu aje.

Harapnya, maklumat ini akan tersebar dengan lebih meluas. Kongsikanlah maklumat ini seluas-luasnya kepada semua rakan, kenalan dan kaum keluarga. Semoga, kita bukanlah antara mereka yang malang menjadi mangsa mereka. Insha Allah.


Ini Bukan Blog Seks Luar Tabii


Ohhhhh sangat tak comey letak tajuknya di atas, apa lagi pada hari Khamis sebegini kan? Esok dah Jumaat, patutnya hari ini tajuk-tajuk kekeluargaan seperti merapatkan hubungan keluarga, meningkatkan rasa cinta suami isteri atau tips keluarga bahagia, cara mudah dan cepatkan jodoh walaupun secara realnya, aku bukanlah pakar kekeluargaan atau orang yang berpengalaman dalam hal-hal keluarga bahagia. Apalagi kaunselor cinta. Aku sendiripun masih belum jumpa si jejaka hensem idaman gadis Malaya. Entah mana dia yang ensem itu menyembunyikan diri, aku pun tak tahu.

Wahhhhhh! Intro yang panjang mengalahkan pengenalan tulis tesis. Sila abaikan hu hu hu.

Semalam semak kata kunci yang digunakan buat menjengah blog ini. Nak tengok tak?



Memang agak ramai yang datang ke blog ni untuk cari doa mudahkan jodoh dan cerita hantu di asrama. Kadang kala ada juga yang nak cari cerita panas, tetapi yang mereka jumpa hanyalah cerita panas di MAHA sahaja. Cerita panas dan gossip artis adalah juga tempiasnya. Dah tentulah mereka akan kechiwa jiwa raga sebab cerita dan aksi panas yang diingini itu tidak ada dalam blog ni.

Namun, bila mereka cari sesuatu yang diluar jangkaan seperti yang terdapat dalam senarai kata kunci yang jadi tarikan trafik ke blog ini (maaf, rasa tak patut sangat-sangat untuk aku taip semula kata kunci berkenaan), aku jadi keliru bebenor. Sejak bila pulak blog ni jadi blog seks luar tabii?

Entri mana yang mereka jumpa tu? Jom jengah sini; susah jaga anak perempuan.

Semoga dia insaf! Semoga dia diberi hidayah.

Adoiiiiihaii, dah lah baru dua hari kemaskini semula blog, semangat merudum semula bila jumpa hal-hal sebegini.


Kuasa Politik Mahasiswa dan Wacana Sinar siri 17



Wacana Sinar Siri 17 mengupas topik Kuasa Politik Mahasiswa, berlangsung di Auditorium Kompleks Kumpulan Media Karangkraf. Ahli panel terdiri daripada bekas aktivis pergerakan mahasiswa, Tun Faisal Ismail Aziz; Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad; Tun Faisal, penganalisis politik, Prof Dr Azmi Hassan; Timbalan Presiden Majlis Belia Malaysia, Muammar Ghadafi dan Presiden Gabungan Mahasiswa Islam (Gamis), Azan Safar.

Moderatornya ialah Prof. Datuk Mohamad Abu Bakar.

Antara intipati wacana ini mengupas lebih lanjut mengenai isu Auku yang memberikan kuasa politik kepada mahasiswa sekaligus melihat sejauhmana mampu mengubah landskap politik, selain daripada persoalan tentang kewujudan ruang dan peluang yang diberi selaras dengan pindaan Auku yang dipersetujui.

Berikut adalah video rakaman Wacana Sinar Siri 17 berkenaan;

Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 1



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 2



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 3



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 4



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 5



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 6



Wacana Sinar Harian Siri 17: Kuasa Politik Mahasiswa Bahagian 7



Macam mana? Puas hati?
Belum puas…sebabnya, sangkut-sangkut.


Rabu, 27 Februari 2013

Kata Gambaran Diri


Selasa, 26 Februari 2013

Ada Sesiapa Rindu Tak?


 Ada sesiapa rindu tak ni?
bajet retis kekwat sat hu huh u hu

Alahaiiii....tak sampai dua bulan pun bersemangat untuk tak menulis di blog,
tetiba tengah malam semalam terasa sangat rindu untuk menulis
jadinya, tulislah kat FB seringkas dapat macam berikut;



Mmmmm gamaknya berjaya tak untuk berhenti memblog ni?
Berhenti???????
Asalnya memang niat nak berhenti terus,
lama-lama sikit...kononnya dah menulis balik selepas enam bulan
tetiba semalam didatangi rasa rindu yang membuak-buak
hu hu hu hu gimana ya kalau rindu rinduannya menulis blog hu hu hu
mengalahkan rindu jejaka hensem sebelah rumah
Ohhhhh jiwang la sangat!